A Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének (MNME) blogja

Mentődrón Blog

Mavic Pro-tól a legújabb rendészeti drónig – a Loricatus Kft.-ről, az MNME tagjáról

2020. július 03. - Kotulyák Tamás

A Loricatus Kft.-t 2019. elején alapította Holman Ágoston és Gyarmati Krisztián, első sorban azzal a céllal, hogy egy hiánypótló kockázatelemzési rendszert hozzanak létre. Az alapítók nem sokkal később, az ipari és biztonságtechnika felmérések során ismerték fel, hogy ezeken a területeken a drónok jelentik a leghatékonyabb megoldást.
A cég szolgáltatásainak tárháza mára a mezőgazdasági területek feltérképezésétől egészen a háromdimenziós modell készítésig, térinformatikai szolgáltatásokig, és biztonságtechnikai felmérésekig terjed.

Elsősorban, rendszerintegrációval foglalkoznak, amely a drónok, meglévő- vagy új biztonságtechnikai rendszerekbe történő beépítését jelenti. Nagy területű ipari parkok védelmét szolgálják ezek a drónok, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével támogatják a termelést és a vagyonőrök feladatait. A támogatás többek közt, a külső területek folyamatos detektálását és az árú mozgatás folyamatainak figyelemmel kísérését jelenti. Gyakran munkavédelmi ellenőrzések támogatását végzik a Loricatus integrált ipari drónjai.

 j_-1250469.jpg

Mindennek elengedhetetlen részét képezik a drónok. A gépparkot fokozatosan fejlesztették, a kereskedelmi forgalomban is kapható, széleskörben elterjedt, de első sorban amatőr felhasználóknak szánt Mavic Pro-hoz másfél év alatt egy hőkamerás Mavic 2 Enterprise Dual, és egy nagyméretű, már kimondottan ipari felhasználásra gyártott Matrice 210 RTK is csatlakozott.
Nemrég pedig a Loricatus Kft. – igencsak borsos áron – Magyarországon elsők között szerezte be a DJI legújabb, ipari és rendvédelmi feladatokra tervezett gépét, a Matrice 300 RTK-t.

Az új Matrice 300 ugyanakkor nem váltja ki a régebbi, de más feladatokra optimalizált M210-est – hangsúlyozta Holman Ágoston.j_-1250499_l.jpg

Míg utóbbi gép földi áramforrással, vezetékes megoldással akár órákat is a levegőben maradhat, és megbízható forgalom számlálás is végezhető vele a Loricatus csapata által hozzá kapcsolt mesterséges intelligencia segítségével.
Ezen felül bármelyik gép képét egy saját fejlesztésű rendszer konvertálja feldolgozható, digitálisan kiértékelhető adatokká, ez a rendszer szíve és lelke.

A cég és alapítói fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, ezért csatlakoztak a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületéhez (MNME). Ezért történt egyeztetés a jövőről, Szikora Józseffel, az egyesület alelnökével. Riasztás esetén akár a teljes gépparkjukat készek mozgósítani, így nem csak a hagyományos és hőkamerás kereséssel lehetséges az adott helyszínen, hanem az akár 10-12 óráig repülni képes, harmincszoros optikai zoomra képes kamerával felszerelt M210-essel a pilóták közötti koordináció, mentésirányítás, helyszínbiztosítás is új szintre kerül.

A Matrice 300 RTK-ról

A legújabb generációs ipari, illetve rendvédelmi feladatokra kifejlesztett drónját 2020-ban mutatta be a DJI. Terheléstől függően akár 45 percet is repülhet egyhuzamban, valamint fejlett akadályelkerülő, objektumfelismerő, és zuhanásmegelőző biztonsági rendszerekkel is rendelkezik.

Egyidőben több kameramodul használatával alkalmas eltűnt személyek keresésére, járművek vagy személyek követésére is, miközben teljesen integrálható a rendvédelmi- vagy önkéntes mentőszervezetek már meglévő rendszereibe.

A Matrice 300 RTK ezen felül a normál repülőgépek pilótáival egyenértékű helyzetfelismerést biztosít kezelőjének a szoftveres Primary Flight Display (PFD) használatával, az Air Sense rendszer pedig a más légijárművekkel való ütközés kockázatát csökkenti azok detektálásával.j_-1250504_l.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mnme.blog.hu/api/trackback/id/tr1715980684